Per a Organitzadors:


-. Teniu en compte els temps de muntatge i desmuntatge i coordineu els espais i els horaris si abans o després hi actua un altre grup o una orquestra.

-. El Sol fa un recorregut. A cada lloc el sabeu molt bé. Poseu l'escenari de cares al Sol, i el públic d'esquenes.

-. Sempre preveieu que a la mainada li cal veure aigua quan es fa una festa a l'aire lliure.

-. A l'estiu hi ha unes hores en les quals fa més calor (normalment de 12 a 17.30 h). Si us plau, eviteu programar els espectacles durant el segment d'altes temperatures.

-. Els actors són persones amb necessitats fisiològiques, necessiten lavabo. I també aigua. A prop de l'escenari.

-. Teniu present a l'hora d'emplaçar que a la Discojuganera hi ha molts globus. Això és molt llaminer per als nens que no tenen espera davant els globus.

-. Faciliteu la feina als treballadors de l'espectacle. No els deixeu sols i que s'espavilin.
enquesta

-. Eviteu riscos. Tingueu sempre una persona prop de l'escenari durant el muntatge i en el decurs de l'espectacle, per ajudar en el que calgui, sobretot si cal refrenar o posar la mainada a certa distància. També per evitar que pugin a la tarima, per què poden embolicar-se amb el cables elèctrics o poden caure d'alt a baix.    Els programadors d'espectacles i administradors de teatre volen un treball professional. Per la seva banda els artistes, tenen el dret d'exigir reciprocitat. Això és el que va pensar Dimitri, un membre de l'Associació Suïssa de Teatres de Poche (ATP). I va decidir escriure les 9 regles d'or del responsable de teatre perfecte. Aquestes regles les vaig recollir en un d'aquests teatres.

Cal demanar a tots els teatres de tenir en compte i si cal penjar aquestes regles en una ubicació adequada. Us recomanem als artistes que no esteu contents amb les condicions en les quals us trobeu quan aneu al "bolo" que mostreu aquest treball a la direcció del teatre.


LES 9 REGLES D’OR
DEL PERFECTE REGIDOR  o  ENCARREGAT DEL TEATRE.


  • 1.       Consideri el teatre, sala o local en el qual treballa com a programador, encarregat o regidor com el seu propi teatre i sentis vostè mateix com a responsable de totes les instal·lacions tècniques. Estigui atent a què el teatre sempre faci una impressió de neteja i ordre.

  • 2. Les papereres i els dipòsits de deixalles han d'estar buits. Sabó i tovallola neta ha d'estar a disposició dels artistes en els lavabos. No deixeu objectes innecessaris al darrere o a sobre de l'escenari.

  • 3. Sigui puntual amb els artistes per a rebre'ls quan arribin. Faci'ls un acolliment cordial. Mostri'ls l'escena i els camerinos. Ajudi a descarregar l'equip.

  • 4. D'acord amb el desig de l'artista decidiu que vol fer primer, pot ser que vulgui resoldre immediatament les llums o anar a llitar-se un moment, o a prendre un refrigeri. Les necessitats dels artistes tenen prioritat, fins i tot si van a encontre dels seus plans. Tot això anirà en benefici de l'èxit de l'espectacle.

  • 5. Si vostè no està preparat per a participar de la representació i no n'és útil, val més que us aparteu de la zona de treball de l'artista. Alguns volen assajar o romandre sols al camerino. Pregunti'l si vostè encara pot ser útil, o si té set, bé si li cal qualsevol cosa.

  • 6. Ara vostè ha de comprovar la temperatura de la sala, escalfant si cal posant calefacció o refrigeració, l'establiment de les llums de la sala, la llum darrere de l'escenari i la llum dels controls. Són les cadires al seu lloc? L'aixeta d'aigua calenta hi treballa? Hi haurà suficient aigua calenta després de l'actuació.

  • 7. Ara es pot concedir un descans, la seva presència pot ser oportuna entre bastidors. Pot ser que vostè pot dir a l'artista el temps restant fins a l'espectacle. Pregunta també si la Temperatura al camerino sovint fa fred pels passadissos i calor a l'escena. El toc final per al regidor perfecte és passar un drap humit en l'escena abans de l'arribada del públic.

  • 8. Durant la prestació del seu servei: no perdi el cap. No s'ho prengui massa seriosament reprenent o rondinant: els artistes són sovint nerviosos. Sempre mantingui el seu bon humor i se situarà exactament en el que s'espera de vostè. Si un artista té un tècnic o un director amb ell, cal deixar sense recança que dirigeixi als empleats del teatre.

  • 9. Després de l'actuació, apagueu tots els llums i dosifiqueu la calefacció. Ajudeu a l'artista a emmagatzemar i carregar el seu equip.