Sobre els GLOBUS...


Qui va inventar els globus?

el científic Faraday, inventor dels globus.
L'anglès Michael Faraday (1791-1867), és l'inventor del globus de làtex. D'haver viscut en la nostra època, Faraday hagués estat d'aquests joves la història dels quals és exaltada en els periòdics per la seva tenacitat per aconseguir una ocupació, ja que enviava cartes al que considerava el seu mestre. 

Durant mesos, *Faraday va transcriure notes de les conferències del professor de química de la Royal *Institution *of *London, *Humphry *Davy, afegint les seves pròpies il·lustracions. Al que sempre sumava una petició formal d'ocupació. Amb el temps, va arribar a ser el seu col·laborador i successor, superant-ho. Fins al punt que *Davy ha passat a la història de la humanitat com el “descobridor” de *Faraday. La gent amb talent ajuda a la gent amb talent.


*Faraday va aconseguir el cim de la ciència per descobrir la influència del magnetisme sobre el corrent elèctric, fonament dels generadors electromagnètics. Però el que ens interessa és que en 1824, jugant amb gasos a la seu de la Royal *Institution *of *London, es va veure en la necessitat d'un recipient de goma que contingués el gas en el seu interior.
Aixì és com Se li va ocórrer fabricar una borsa amb cautxú, material que llavors provenia de Sud-amèrica. En uns minuts va retallar dos cercles de làmines de cautxú, va pressionar en cadascun de les vores i va cobrir l'interior de farina perquè no es pegués. 


Com les idees genials sempre troben a una ment pràctica que les comercialitza, aquesta particular “borsa”, origen de l'actual globus d'heli, va passar del laboratori al carrer gràcies a Thomas *Hancock. Aquest era un venedor de goma que va comercialitzar un “*kit” que incloïa una ampolla de làtex líquid i una xeringa de condensació. Anys més tard, en 1847, un altre anglès, J.G. *Ingram, va treure profit de l'invent aplicant-ho a la publicitat i diverses festes en crear un globus amb forma cilíndrica. El que demostra que una de les claus per triomfar en aquesta vida és, senzillament, donar nous usos o formes al ja inventat. Per què els globus fan “pam” quan exploten?

Biocòmic
Dins els globus hi ha aire amb una alta pressió, ja que les parets elàstiques del globus fan pressió cap a l’interior.
Quan fem explotar un globus, es crea un forat petitíssim que fa que la goma o el làtex deixi de tenir tensió: el forat es fa gran i les forces es desequilibren.

En menys d’un segon, la pell del globus es contrau al costat oposat del forat. És en aquest moment que l’aire que hi havia dins el globus queda lliure, creant una onada de pressió que percebem com aquest “pam”.
Si poséssim un tros de cinta adhesiva al globus, i després el punxéssim no sentiríem aquest soroll, ja que la cinta no està en tensió i és resistent a la força de la goma o el làtex del globus, de manera que el forat no augmentaria de mida, la pell no es contrauria, i per tant, l’aire sortiria lentament.

Els globus d’heli exploten d’una altra manera, ja que el material plàstic del globus és diferent (poc elàstic).

Com es fabrica un globus de làtex?

Des de temps ancestrals els nens han jugat amb globus en els seus aniversaris. Abans ho feien amb bufetes d'animals inflades a pulmó, després amb globus de goma i, a dia d'avui, amb moderns globus a força de làtex. Si els globus no existissin caldria inventar-los . Sense ells tot seria més avorrit, menys colorit i menys estètic.

L'Arbre Hevea produeix LATEX

Però, alguna vegada us heu preguntat com es fabrica un globus de làtex? D'on surten?  Lluny del que pogués semblar, el procés és ben senzill.

Primer, s'aboca tinta en un tanc i es passa una escombreta per eliminar els possibles grumolls. Uns agitadors en el fons del tanc ho barregen durant prop de 15 hores, la qual cosa fa que s'activi el color i que el làtex es mantingui actiu i no es congeli.

A continuació, uns filtres humitegen els motlles amb aigua calenta a mesura que passen per uns corrons. Més tard, un dispositiu gira i introdueix els motlles en un tanc de *coagulante que porta una càrrega electroquímica que atraurà el color del làtex. El làtex s'asseca ràpidament, al mateix temps que una cinta *transportadora fa que girin per uns raspalls creant el cèlebre “filtre” dels globus.

Després, els globus són submergits en un tanc d'aigua calenta i estan en remull durant, més o menys, 16 minuts. Aquest procés és vital ja que d'aquesta manera s'eliminen totes les impureses, entre elles una proteïna que provoca al·lèrgies al làtex. El procés continua amb un simple bany de talc i aigua perquè sigui més fàcil l'extracció del motlle. I ja està! 

El làtex és un suc d'aspecte lletós que s'extreu de l'interior de diverses plantes o fongs, especialment de les famílies de les euforbiàcies i moràcies, que circula pels vasos laticífers. També rep el nom de làtex el producte obtingut artificialment amb característiques similars.
És produït per les cèl·lules secretores del floema i està compost, en un 50% per aigua. La composició de cada làtex natural és variable, en general és una emulsió complexa on es troben proteïnes, alcaloides, midons, sucres, olis vegetals, taní, resina i goma natural. El color del làtex pot variar entre el blanc(majoritari) el groc, taronja o escarlata.
El làtex de certes plantes és verinós, el d'altres és molt agre, com el de la figuera comú i el de l'arbre de la llet és dolç i s'utilitza com aliment. Els botànics no coneixen amb exactitud .


Les nitrosamines són compostos orgànics que es produeixen a partir de reaccions entre químics nitrits i amines secundàries. Són substàncies que poden trobar-se de forma habitual en menor o major quantitat en molts aliments, com la cervesa, el peix o els derivats de la carn. Les nitrosamines són també freqüentment utilitzades en productes de cautxú i làtex, com els globus, a més d'en pesticides i alguns productes cosmètics.

Aquestes són molècules perilloses per a l'organisme, sobretot en el llarg termini, ja que tenen efectes carcinògens demostrats.

A la llum dels efectes demostrats de les nitrosamines sobre la salut, moltes normatives i empreses generadores de productes on aquest químic és aplicat han concentrat els seus esforços en la disminució de la presència d'aquest compost en els seus productes finals.

 certificacions : 
cal verificar que els globus compleixem les
UNE-EN ISO 14001:2004 de la gestió ambiental en la producció de globus de làtex 
UNE-EN ISO 9001:2008 de la gestió de la qualitat.